Slemenova špica ~ krasen družinski izlet

Ste na vaši steni na koledarju, na turističnih portalih in razglednicah že kdaj občudovali travnik z dvema manjšimi jezercema z atraktivno goro v ozadju in niste vedeli kje to je? To je lahko dostopna Slemenova špica z Jalovcem v ozadju. Z vrha se lahko ozremo po dolini Tamar in občudujemo letalnico in ostale skakalnice v Planici, vse okrog pa ostre in strme stene okoliških gora.

Izlet je zelo lahko dostopen iz Vršiča. Tega priporočamo družinam z manjšimi otroci, tistim, ki so z nabiranjem kondicije šele začeli in pa tudi tistim, ki imajo malo manj časa za daljše ture. Pot z Vršiča do vrha traja cca. uro in pol in spada med lahko označene poti. Višinske razlike po poti imamo 350 m. Prelaz Vršič, s katerega štartamo, je visok 1611 m, vrh Slemenove špice pa 1911 m. Da še malo bolj popestrite izlet se na Vršič lahko vrnete po drugi poti in sicer tik pod severnimi stenami Mojstrovk. Odcepa ne bo težko najti, ko se vračate se morate le držati desno, odcep je pri veliki skali oz. balvanu.

Za tiste, ki bi izlet radi podaljšali imate dve izhodišči za Slemenovo špico iz Tamarja. Prvo je skozi Grlo, druga pa mimo slapa Črne vode. Avto pustimo v Planici, nato pot nadaljujemo proti domu v Tamarju (1108 m). Če se odločimo, da se bomo povzpeli na Slemenovo špico skozi Grlo, moramo malo pred Domom v Tamarju paziti na odcep za Slemenovo špico (levo). Pot spada pod težje označene poti, saj imamo na poti melišča in velike skale. Sam vzpon po grapi navzgor je zahteven, saj moramo iskati prehode, ki so po vsakem močnejšem dežju drugje. Ko pridemo na sedlo Grlo, je pot enostavnejša in se priključi poti iz Vršiča.

Druga pot iz Tamarja nas vodi mimo slapa Črne vode. Pot ni zahtevna, spada med lahke poti, višinska razlika, ki jo premagamo po poti znaša 803 m, enako kot skozi Grlo, obe poti trajata cca 2 uri. Pri slapu se lahko ustavimo, osvežimo in naredimo nekaj posnetkov.

Če se odločite, da boste Slemenovo špico osvojili iz Tamarja vam priporočamo, da se odločite za vzpon preko Črnih vod in za sestop preko Grla, če pa bi radi malo lažjo pot, brez melišč pa raje sestopite tudi čez Črne vode.

Če imate v nahrbtniku prostor lahko seboj vzamete tudi piknik odejo, in z nje opazujete otroke, kako tekajo okoli jezerc in v njih ogledujejo pupke. Večkrat so na slemenu tudi ovce, ki se pasejo tudi na samem vrhu špice. Ne manjkajo tudi planinske kavke, ki zelo rade prigriznejo tudi drobtino vašega sendviča, če jim to ponudite. Ne pozabite tudi planinskega dnevnika, kamor bodo otroci s posebnim ponosom naredili žig, do kamor so prilezli sami. S seboj pa seveda ne pozabite vzeti fotoaparata, saj je res lep pogled na Goro Kristal oz. Jalovec in na severna ostenja Mojstrovk (Mala, Velika in Zadnja).

Aktivnosti